Preventiva

 

Bolje spriječiti nego liječiti.

Kako bi smanjili mogućnost nastanka karijesa kao i parodontnih bolesti, potrebno je dobro održavati higijenu usne šupljine i redovito dolaziti na kontrolne preglede. Ukoliko imamo ovakav pristup prema zdravlju svojih zuba, tada je u slučaju pojave karijesa zub moguće popraviti dok je karijes još u početnom stadiju, a redovitim uklanjanjem zubnog kamenca može se spriječiti nastanak parodontnih bolesti  i time poboljšati stanje zubnog mesa i kosti. Međutim, ako ste već sanirali zube, također je bitno da ih povremeno kontrolirate, jer svaki protetski rad treba održavati kako bi Vam što dulje služio. Ako se pitate kada je potrebno obaviti kontrolni pregled, odgovor je – što prije.

Koliko često ćete morati dolaziti na kontrolni pregled ovisi najviše o Vama. Ako uspijevate samostalno održavati oralnu higijenu na visokoj razini i time spriječiti nastanak karijesa ili upale zubnoga mesa, onda će biti i manja potreba za kontrolnim pregledima, odnosno moguće je imati veće vremenske razmake u kontrolnim pregledima. No, kako je to prije izuzetak nego pravilo, preporučujemo najmanje jednom u godinu dana obaviti kontrolni pregled. Međutim, ako ste ugradili implantate ili imate neki drugi protetski nadomjestak, preporučujemo kontrolne preglede svakih 6 mjeseci.  

 

I kod protetski zbrinutih zuba potrebno je  redovito dolaziti na kontrolu i po potrebi provoditi profesionalno čišćenje zuba kako biste što dulje bili zadovoljni nadomjeskom. Najveći ograničavajući faktor kod protetskih radova je stanje zubnog mesa, parodonta i alveolarne kosti. Stoga savjetujemo da im posvetite pažnju i time produžite vijek trajanja.

 

Najbolja četkica je ona koja se koristi. Ipak, pobrinite se da bude mekana, s manjom glavom, kako bi lakše dospjeli i do zadnjih zuba.

Ovom metodom se osim mrlja koje su nastale uslijed konzumiranja kave, čaja , vina i cigareta mogu ukloniti i bakterije i time spriječiti ili otkloniti bolesti koje one uzrokuju, kao što su upala zubnog mesa i parodonta. Postupak traje između 15 i 30 minuta, potpuno je bezbolan i nije štetan za zube. Ukoliko pacijent ima zubni kamenac, tada je prije procesa pjeskarenja potrebno ukloniti kamenac, jer se pjeskarenjem to ne može učiniti.

 

Ponuda zubnih pasta danas je zaista velika i sigurno se često pitate koja je najbolja. Ukoliko, primjerice, imate probleme sa zubnim mesom, onda je svakako najbolje da koristite one zubne paste koje su svojim sastavom posebno namijenjene za ovakva stanja. Nakon pregleda mi ćemo Vam znati najbolje preporučiti odgovarajuću pastu. U svakom slučaju, ne možete promašiti, jer najbitnije je da ju redovito koristite (dva do tri puta dnevno).