Implantati

 

Onako na početku?

Bez obzira na razlog zbog kojeg ste izgubili jedan zub ili više njih, ugradnja implantata je najbolja terapija nužna za postizanje zadovoljavajućih rezultata, kako za funkcionalnost zuba tako i za estetiku. Naime, nedostaje li Vam jedan ili više zuba, tada osim narušene estetike, dolazi i do smanjenja učinkovitosti žvakanja, a time nužno i do poremećaja žvačnog sustava. Također, javljaju se i problemi vezani uz funkciju čitavog probavnog sustava. Ako plan terapije uključuje fiksnoprotetski zubni nadomjestak i ako više nije moguće rekonstruirati cjelinu pomoću postojećih zuba, zubni implantati su najbolje rješenje. Implantati se također mogu koristiti i za stabiliziranje totalnih proteza čime se olakšava njihovo nošenje.

Parodontoza uzrokuje gubitak kosti koja je neophodna za ugradnju implantata. Međutim, parodontoza se u suvremenoj implantologiji više ne smatra kontraindikaciji ugradnji implantata. Prije ugradnje implantata, obavlja se detaljan klinički pregled i radiološka dijagnostika, čime se procjenjuje stanje i mogućnosti, nakon čega se donosi odluka o daljnjim koracima.

 

Implantat je umjetni korijen zuba izrađen od biokompatibilnog materijala, koji srasta s kosti, jer ga organizam ne prepoznaje kao strano tijelo. Implantat se učvršćuje u čeljust, gdje zamjenjuje korijen prirodnog zuba, a djeluje kao sidro na koje je vezan umjetni zub. Kada zubni implantat sraste s kosti, on se ponaša jednako kao prirodni zub i u potpunosti zamjenjuje zub koji je nedostajao, te Vam vraća samopouzdanje i podiže kvalitetu cjelokupnog života.

 

S obzirom na to da su dentalni implantati zamjena za korijen zuba, mogu se ugraditi gotovo uvijek kada dođe do gubitka zuba.

Očuvanje zdravih zuba, sprečavanje prirodne razgradnje bezube kosti i lakše čišćenje zuba kod implantata, za razliku od mosta koji kao uporište koristi susjedne zube, samo su neke od brojnih prednosti ugradnje implantata. Kada je došlo do gubitka većeg broja zuba jedino dentalni implantati nude rješenje fiksnog nadomjeska. Moguće je i mobilni rad sidriti i stabilizirati implantatima i time poboljšati funkciju i sigurnost nošenja. Stoga zubni implantati omogućuju najkvalitetnije protetsko rješenje koje pridonosi očuvanju postojećih zuba, sprječava se gubitak kosti i uvelike podiže samopouzdanje u svakodnevnici.

 

Svatko može dobiti dentalni implantat, no postoje ograničenja, kao što je minimalna životna dob pacijenta od 18 godina, te nekontrolirane sistemske bolesti kao što je npr. šećerna bolest (diabetes mellitus). Ograničavajući faktor je i stanje čeljusne kosti, budući da je potreban određeni volumen kosti da bi implantat bio dobro usidren.

 

Dentalni implantat mora biti sa svih strana okružen sa kosti kako bi bio dugoročno stabilan. U slučaju da nema dovoljne visine ili širine grebena, postoje kirurške metode nadogradnje kosti.