Pedodoncija

 

Većina djece se plaši odlaska zubaru, no taj strah je moguće spriječiti ukoliko djecu od najranije dobi počnete voditi na kontrolne preglede. Tada će, kad već budu malo starija, odlazak zubaru smatrati rutinskim pregledom i neće se osjećati nelagodno u ordinaciji, jer će se naći u poznatoj okolini. Također, redovni kontrolni pregledi onemogućuju da nastane uznapredovali karijes i djeca nikad neće morati biti izložena složenijim postupcima, niti će osjetiti bol u zubu, te onda povezivati nelagodu i strah s odlascima zubaru.

Posebno je važno istaknuti i ulogu roditelja pri vođenju pravilne higijene zuba na način da moraju nadzirati pranje zuba i uputiti ih u pravilnu metodu pranja. Ukoliko se održava pravilna higijena, stomatolog mora jedino provoditi postupke kao što su fluorodacija i pečaćenje fisura kada niknu prvi trajni kutnjaci. Što se tiče prve posjete djeteta zubaru, on može biti već kod nicanja mliječnih zuba. Slobodno povedite dijete svaki put kada i Vi sami imate zakazan termin kako bi se naviknulo na ovu okolinu. Na ovaj način će dijete ordinaciju prihvatiti kao igralište i izlazak s roditeljima, a ne kao nešto čega se treba bojati. Dijete te starosti uglavnom ima potpuno zdrave mliječne zube i ova posjeta se uglavnom provodi da bi se roditelji educirali kako da sačuvaju zdravlje zuba svoje djece. Vrlo je važno da prva posjeta protekne u pozitivnoj atmosferi, a Vi, kao roditelj, igrate veliku ulogu u tome dok će naši doktori i asistenti učiniti sve kako bi prvi posjet, a i svi nakon toga, protekli u veseloj atmosferi.

Nažalost, još uvijek je uvriježeno mišljenje da mliječne zube ne treba čuvati, jer će ih zamijeniti trajni nasljednici. Točno je da će mliječne zube zamijeniti trajni, međutim apsolutno je netočno da mliječni zubi ne zaslužuju jednaku brigu kao i trajni. Naime, mliječni zubi imaju višestruko važnu funkciju - oni čuvaju mjesto za svoje nasljednike, potiču normalan rast i razvoj čeljusti, omogućuju žvakanje, što je preduvjet za dobru probavu, sudjeluju u stvaranju glasova, te razvoju jasnog i razumljivog govora. Bitno utječu i na estetski izgled lica, što pridonosi pravilnom psihičkom i društvenom razvoju djeteta.

 

Pomoću specijalnih zubnih pasta, gelova ili lakova moguće je ciljano na zube nanijeti fluor i time omogućiti njegovu ugradnju u površinu zuba. Površinski naneseni fluor dokazano smanjuje mogućnost nastanka karijesa čak do 70 posto. Postupak je kratak i jednostavan, a ima značajan učinak na otpornost zuba, stoga se svakako preporučuje.

 

Pečaćenje fisura jedan je od najčešćih preventivnih postupaka u dječjoj stomatologiji. Radi se o jednostavnom postupku kojim je moguće u velikoj mjeri spriječiti razvoj karijesa na novoizniklim trajnim zubima. Zubi se očiste potpuno bezbolno i bez ''brušenja''. Postupak pečaćenja važno je provesti nedugo nakon nicanja trajnog zuba (za prve kutnjake oko šeste godine života).

Preporučujemo kontrole najmanje dva puta godišnje, jer karijes kod mliječnih zuba puno brže napreduje nego kod trajnih zuba. Uz redovne kontrole, dijete će osjećati manji stres, čak i slučaju potrebe popravka zuba, jer je manje vjerojatno da će karijes jako napredovati od vremena prošle kontrole.