Estetika

 

Nadomještanje izgubljenih zuba, liječenje i popravljanje postojećih te izbjeljivanje su zahvati koje ubrajamo u široko područje estetske stomatologije. Pod pojmom estetska stomatologija prvenstveno mislimo na  stomatološku protetiku. U određenom životnom razdoblju prirodni zubi često više ne zadovoljavaju estetske i funkcionalne kriterije. Želja za blistavim i mladenačkim osmjehom, uz kvalitetna i dugoročna rješenja u uvjetima moderne stomatologije u potpunosti je realna i ostvariva.

Ljuskice su keramički nadomjesci kojima je moguće u području prednjih zuba ispraviti određene nedostatke. One mogu riješiti različite ortodontske i estetske nedostatke, kao što su nepravilno postavljeni zubi i razmaci između njih. U tu svrhu moguće je povećavanje ili smanjivanje zuba, dakle promjena njihovog oblika, kao i njihove veličine i boje. Ljuskice su jedno od najboljih, ali i najtrajnijih rješenja kod promjene u boji zuba, kao i kod uklanjanja prirodnih promjena u caklini, koje su inače vrlo česte i uzrok su loše estetike zuba. Konačno, one se koriste i kod zamjene starih kompozitnih ispuna koji više ne zadovoljavaju estetiku zubnog niza. 

 

Ukoliko Vaši zubi nisu jako oštećeni, odnosno nemaju velike ispune (''plombe''), te ako je Vaše zubno meso zdravo, zadovoljavate uvjete za ugradnju ljuskica. Svaki slučaj je specifičan i prije donošenja konačne odluke o ugradnji ljuskica svakako se morate konzultirati sa stomatologom. Primjerice, u nekim slučajevima je moguće ispraviti manje ortodontske nepravilnosti s ljuskicama, dok veće nepravilnosti zahtijevaju druga rješenja.

 

Izrada i postavljanje ljuskica traje do tjedan dana. Bitno je naglasiti kako je prije ugradnje ljuskica potrebno sanirati zubno meso i parodont ukoliko nisu u zadovoljavajućem stanju, kao što je slučaj i kod svih drugih protetskih radova.  

Prije same  ugradnje ljuskica potrebno je napraviti analizu i sanaciju postojećeg stanja te plan terapije kako bi unaprijed znali cilj i kako ga ostvariti.

 

U našoj ordinaciji koristimo isključivo staklokeramičke ljuskice individualno izrađene za svaki pojedini zub. Tako ostvarujemo vrhunske estetske rezultate uključujući čvrstoću i trajnost.

 

Danas postoje razne tehnike izbjeljivanja (laseri, zoom lampa, udlage, samoaktivirajući gelovi, itd.) i sve daju adekvatne rezultate uz minimalne promjene na površini zuba ukoliko ih provodi stručan stomatolog. Također,  moguće je izbijeliti i pojedine avitalne zube koji su postali žuti, smeđi ili plavi. Odabir metode ili postupka za takve zube ovisi o specifičnoj situaciji.

 

Dokazano je kako postupak izbjeljivanja ima jednak učinak na zube kao čaša gaziranog napitka. Pri izbjeljivanju zuba dolazi do kratkotrajne nagriženosti u površinskom sloju zuba koja se već nakon 24 sata povlači, stoga možemo zaključiti kako izbjeljivanje zuba nije štetno.

Ovom metodom se osim mrlja koje su nastale uslijed konzumiranja kave, čaja , vina i cigareta mogu ukloniti i bakterije i time spriječiti ili otkloniti bolesti koje one uzrokuju, kao što su upala zubnog mesa i parodonta. Postupak traje između 15 i 30 minuta, potpuno je bezbolan i nije štetan za zube. Ukoliko pacijent ima zubni kamenac, tada je prije pjeskarenja potrebno ukloniti kamenac, jer se pjeskarenjem to ne može učiniti.

 

Svatko može izbijeliti zube, no bitno je napomenuti kako je prije izbjeljivanja potrebno dobro zube očistiti od kamenca i površinskih nečistoća. Također,  izbjeljivanje djeluje isključivo na sam zub, a ne na ispune i krunice, odnosno bilo koje umjetne materijale na zubu. U slučajevima kada pacijent ima nekoliko krunica tamnije boje, a želi osmijeh s bijelim zubima, tada je potrebno postojeće krunice zamijeniti svjetlijima i tako postići najbolji rezultat.

Zubi se danas mogu izbijeliti na puno načina, a mi preporučujemo izbjeljivanje pomoću individualnih udlaga. Tim postupkom postižemo sjajne rezultate bez ikakve naknadne osjetljivosti. Izradom mekanih udlaga i sredstvom za izbjeljivanje, sami kod kuće kontrolirate koliko jako i učestalo želite izbijeliti zube. Jednostavno u udlagu nanosite sredstvo za izbjeljivanje i preko noći zubi se izbjeljuju, a postupak možete sami ponoviti kada god bude potrebno.

Nakon izbjeljivanja moguća je kratkotrajna osjetljivost na hladno koja ubrzo nestaje. Da bi ubrzali oporavak savjetujemo upotrebu specijalnih pasti za zube. Kako bi Vam zubi što dulje ostali bijeli ne preporučujemo konzumaciju cigareta, kave, crnog vina, čaja, cikle ili sličnih namirnica.

Izbjeljivanje nije trajno rješenje pošto konzumacijom hrane, pića i raznim drugim proizvodima stalno nanosimo nove pigmente na zube. Ovisno o Vašem načinu života, potrebno je svakih 8 do12 mjeseci ponoviti tretman.

Kao alternativa izbjeljivanju, najčešće se koriste ljuskice. Njima je moguće postići trajan rezultat.